Előzetes bejelentkezés:
„Elérhetőség” menüpontban
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt
  • alt

Sajátos bőrproblémák felnőttkorban

Az öregedés természetes folyamat, minden szervünk öregszik, azonban az idő múlása leglátványosabban bőrünkön észlelhető.  Az évek előrehaladtával a bőr szerkezete megváltozik: a feszességért és rugalmasságért felelős kollagén és elasztikus rostok mennyisége, vízmegkötő képessége csökken, ezért a bőr petyhüdtté, szárazabbá válik. A bőr legfelső rétege elvékonyodik, sérülékenyebb lesz, valamint a bőr alatti kötőszövet zsírtartalma is csökken. Apigmentsejtek túlműködése következtében kialakult foltok (köznyelven májfoltok) erőteljesebben láthatóvá válnak.  A szem és a száj környékén a mimikai izmoknak megfelelően ráncok alakulnak ki. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a folyamatok mindenkinél létrejönnek, de nagy egyéni különbségek figyelhetők meg genetikai adottságoktól, bőrtípustól, korábbi életmódtól és a napozási szokásoktól függően.A ráncok, pigmentfoltok megjelenése gyakorlatilag természetes folyamat, egészségkárosító hatása nincs, esztétikai kezelése pedig eredményes lehet bőrgyógyász, kozmetológus segítségével.

Gyakran előfordul, hogy a serdülő-, vagy fiatal felnőttkorra jellemző bőrproblémák, mint például a zsíros, pattanásos bőr, vagy az ekcéma a későbbi években is fennállnak. A felnőttkori pattanásoknak általában valamilyen háttérben megbúvó betegség (hormonális zavarok, rejtett gyulladás, lelki probléma)az oka, ezért ezekkel mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Vannak olyan bőrgyógyászati betegségek is, melyek kialakulása inkább idősebb életkorban jellemző. A korábbi napfényexpozíció és leégések hatása nem múlik el nyomtalanulés a bőrdaganatok jóindulatú (barnás szemölcsök, actinicuskeratosisok), illetve rosszindulatú (melanoma, basalioma) formáinak kialakulásában döntő szerepet játszanak. Ezek megelőzésében kulcsfontosságú egész életünk során a megfelelő fényvédelem.  Ilyen esetekben mindenképpen javasolt rendszeresen bőrgyógyászati kontroll vizsgálatokon részt venni, mert az időben felismert bőrdaganatok jó eséllyel gyógyíthatók.

A pikkelysömör (psoriais) a lakosság 1-2%-át érinti, az úgynevezett 2-es típusú formájában a változatos tünetek (kisebb- nagyobb vörös göbcsék, melyek felszíne elszarusodik, pikkelyszerűen hámlik) gyakran 40 éveskor után jelentkeznek először. Végleges gyógymódja még nem ismert, de egyre eredményesebb kezelési módszerek (fényterápia, biológiai kezelés) állnak a bőrgyógyászok rendelkezésére.

Az élet alkonyán egyre gyakoribbak a bőrgyógyászati ellátást igényelő fekélyes megbetegedések. A súlyos, időben nem kezelt lábszár visszeresség, vagy az artériás érszűkületek is okozhatnak lábszárfekélyt. Tartósan ágyban fekvő betegeknél sajnos nagyon gyakori a felfekvések (decubitus) kialakulása. A kialakult felfekvés kezelése nehéz feladat, ezért a beteg mozgatásával, megfelelő táplálásával és a bőr helyi védelmével törekedni kell a megelőzésére.

» Sajátos bőrproblémák felnőttkorban