Előzetes bejelentkezés:
„Elérhetőség” menüpontban
slider
slider
slider
slider
slider
slider
slider
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt
 • alt

Kezelő orvos

Egészséges bőr nyáron is
bőr- és nemigyógyászat, kozmetológia, allergológia és immunulógia

Egészséges bőr nyáron is

Egészséges bőr nyáron: napégés és napkiütés nélkül

Napjainkban az ózonréteg elvékonyodásával a nap leginkább káros UVB típusú sugárzása egyre erősebbé válik, ezzel arányosan egyre több bőrgyógyászati probléma jelentkezik. A napfény jótékony és a szervezetünk számára szükséges hatásairól azonban egyre kevesebb szó esik.

Nyáron a legtöbb panaszt a bőr leégése okozza. Ez a napfény hatására kialakuló bőrgyulladás, mely enyhe formában bőrpírt okoz, súlyosabb esetben az érintett területen fájdalmas hólyagok jelennek meg, majd az elhalt bőrréteg hámlás formájában leválik.Nagyon fontos megfelelő fényvédelemmel ennek a kialakulását megelőzni. Ha ez nem volt eredményes és megjelentek a bőrtünetek, hűsítő, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású krémekkel enyhíthetjük a panaszokat. Az UVB sugarak egy része az üvegen is áthatol,így pl. autóban is kialakulhat napégés.

A napfény káros és kedvező hatásai

A napfény a szervezetünkben (egyes anyagcsere termékek, gyógyszerek), illetve a bőrünk felszínén (pl. kozmetikumok összetevői) megtalálható anyagokkal kölcsönhatásba léphet és arra hajlamos egyénekben allergiás tüneteket (napallergia) okozhat. Ilyen például a viszkető, égő érzés, bőrpír, apró hólyagocskák, göböcskék megjelenése fénynek kitett helyen. Általában elegendő a napfény kerülése, megfelelő fényvédelem, illetve az adott tünet kezelése gyulladáscsökkentő és antiallergiás szerekkel. Nem kezelt,vagy súlyos esetben a folyamat krónikussá válhat.

Dr. Stehlich Gábor a napozás, napvédelem témáról

Kattintson a képre a videó megtekintéséhez!A napfénynek sok kedvező hatása is van: elengedhetetlen a D-vitamin képződéséhez, felgyorsítja az anyagcserefolyamatokat, továbbá nyáron ritkább a hangulatzavar és a depresszió. Számos bőrbetegség javulhat napfény hatására, pl.pikkelysömör, atopiás dermatitis.

Hogyan napozzunk?

Annak érdekében, hogy napozásnak csak a pozitív hatásait tapasztaljuk meg, érdemes betartani néhány alapszabályt:

 • Amikor nagyon magas az UVB sugárzás (délelőtt 11 és délután 3 óra között), lehetőleg ne tartózkodjunk napon.
 • Bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédő krémet használjuk.
 • Csecsemők, kisgyermekek sokkal hamarabb -akár 10-20 perces napon tartózkodás alatt- leéghetnek. Ezért náluk magas(30-as vagy 50-es) faktorszámú krémet használjuk.
 • Sokat segíthet még egy kalap, napernyő, illetve autóban napellenző használata is.

Csak szellősen!

Nyáron a meleg és a fokozott izzadás is okozhat bőrproblémákat. Csecsemők és túlsúlyos egyének rosszul szellőző bőrterületein (pl. hajlatokban,tarkótájon) jelentkezhet a melegkiütés. Az apró, piros, viszkető göböcskék a verejtékmirigyek elzáródása és a környező bőr irritációja miatt alakulnak ki. Fontos a jól szellőző ruházat viselése, a problémás terület gyakori lemosása, hintőpor, hűsítő, bőrnyugtató szerek használata. A párás környezet ugyanis kedvez a bőr és körömgomba megtelepedésének és elszaporodásának is, ami makacs esetben csak bőrgyógyász segítségével szüntethető meg.